W minionym tygodniu grupa "Tygrysków" aktywnie uczestniczyła w realizacji tematyki „Jem zdrowo”, której zwieńczeniem było wyjątkowe kulinarne wyzwanie. Inspiracją do naszych działań był obchodzony 7 kwietnia Światowy Dzień Zdrowia. Z tej okazji 11 kwietnia sześciolatki z zapałem przystąpiły do zadania pod hasłem „Robimy zdrowe kanapki”. Zanim jednak dzieci zabrały się do pracy, wspólnie rozmawialiśmy o wartościach odżywczych warzyw oraz o tym, dlaczego warto je włączać do codziennej diety. Na przygotowanym stoliku czekały: pieczywo, masło, ser, jajka oraz kolorowe warzywa, które dzieci mogły dowolnie wykorzystać do stworzenia własnych, zdrowych kompozycji. Nie zabrakło także świeżego szczypiorku – wyjątkowego składnika, który dzieci samodzielnie wyhodowały w sali przedszkolnej! Po umyciu rąk i warzyw, każdy mały kucharz zabrał się z entuzjazmem do pracy – dzieci samodzielnie smarowały pieczywo, kroiły warzywa i układały swoje ulubione składniki, tworząc prawdziwe kanapkowe dzieła sztuki. Było kolorowo, kreatywnie i bardzo smacznie! Własnoręcznie przygotowane kanapki zniknęły w mgnieniu oka – smakowały wyśmienicie i były pełne witamin. Takie zajęcia nie tylko uczą zdrowych nawyków żywieniowych, ale też rozwijają samodzielność, kreatywność, wyobraźnię oraz dbanie o higienę podczas przygotowywania i spożywania posiłków. Brawo dla naszych małych mistrzów kuchni – a w szczególności ogrodników, których szczypiorek dodał kanapkom wyjątkowego smaku!
Monika Patrzek